Hoorzitting WOZ

Indien, naar aanleiding van een bezwaarschrift, de belanghebbende en de gemeente niet tot overeenstemming kunnen komen over de hoogte van de WOZ-waarde, biedt een hoorzitting uitsluitsel. Vrijwel altijd komt het initiatief voor een hoorzitting vanuit de belanghebbende. 

Van WOZ bezwaarschrift tot hoorzitting

Een bezwaarschrift tegen de hoogte van de WOZ-waarde leidt zeker niet automatisch tot een hoorzitting. Indien u gehoord wilt worden voordat de heffingsambtenaar van de gemeente een uitspraak doet n.a.v. uw WOZ bezwaar dient u dit in het bezwaarschrift aan te geven. Nadat u heeft aangegeven gehoord te willen worden moet de heffingsambtenaar van de gemeente voldoen aan uw verzoek indien ze van plan zijn uw bezwaar geheel of gedeeltelijk af te wijzen. De heffingsambtenaar van de gemeente heeft namelijk een hoorplicht.

Nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend, zult u naar alle waarschijnlijkheid telefonisch worden benaderd door de gemeente of direct een brief krijgen met een oproep voor de hoorzitting. In sommige gevallen kiest de heffingsambtenaar van de gemeente er voor om een huisbezoek plaats te laten hebben. Ook is het mogelijk telefonisch gehoord te worden indien u expliciet hier toestemming voor hebt gegeven.

Voordat een hoorzitting plaatsvindt wordt soms een conceptuitspraak verstuurt naar de eigenaar of huurder van het pand. Indien het verzoek van de belanghebbende vervolgens blijft staan, vindt de hoorzitting plaats.

De hoorzitting dient om u als belanghebbende in de gelegenheid te stellen een mondelinge toelichting te geven op het bezwaar WOZ. De vertegenwoordiger of behandelend ambtenaar van de gemeente zal in veel gevallen alleen bevoegd zijn om informatie te verstrekken over het WOZ proces en uw vragen te beantwoorden. Daarmee is de kans dat u in onderhandeling kunt treden over de hoogte van de WOZ-waarde nihil.

Uit onderzoek uitgevoerd door de Waarderingskamer volgden onderstaande statistische gegevens.:

 • WOZ bezwaren die uiteindelijk leiden tot een hoorzitting: 18%
 • Gevallen waar vervolgens daadwerkelijk een hoorzitting plaats vindt: 50%
 • Terugtrekking van belanghebbende: 19%
 • Gemeente voldoet niet aan verzoek belanghebbende om onbekende oorzaak: 31%

Komt u er niet uit: schakel een WOZ Jurist in

Een WOZ Jurist kan u namelijk stap voor stap begeleiden bij het opstellen van een bezwaarschrift dat echt hout snijdt en alle argumenten bevat die er toe doen waardoor een bezwaarschrift wordt opgesteld dat een grote kans van slagen heeft. Ook bij de hoorzitting kan de WOZ Jurist kosteloos aanwezig zijn en u begeleiden. De WOZ Jurist of taxateur bezoekt daarbij wanneer nodig uw woning en brengt alles in kaart zodat alle argumenten op tafel komen.

De praktijk leert dat horen het slagingspercentage het slagingspercentage enorm verhoogt. Daarom vraagt een WOZ Jurist in het bezwaarschrift om te worden gehoord. Het slagingspercentage kan op die manier worden verhoogd naar meer dan 80%. Bovendien kan een WOZ Jurist ook nog eens andere referentiepanden, dan die in het taxatieverslag van de gemeente staan vermeld, gratis voor u opzoeken zodat vaak duidelijk wordt dat de gemeente de hoogste verkoopcijfers in uw buurt en omgeving heeft gebruikt om de WOZ waarde van uw woning vast te stellen. U heeft dan ook niet zelf koopsommenoverzichten bij het Kadaster op te vragen waar u weer voor moet betalen. Meld u zich dan ook gerust aan bij een WOZ Jurist die u gratis verder kan bijstaan.

Ook is het bezoek dat de WOZ Jurist of taxateur vooraf aan uw woning brengt van groot belang om de WOZ waarde van uw woning te verlagen.

Wenst u telefonisch contact met een WOZ Jurist aan? Dan kunt u onderstaand contactformulier invullen:

Contact

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer, en e-mailadres in, en een van onze juristen zal contact met u opnemen voor een persoonlijk, kosteloos telefonisch consult. Tijdens het telefonische consult zal blijken of het zin heeft om bezwaar te maken of niet. Indien blijkt dat dit zo is, ook dan zullen er geen kosten door de jurist bij u in rekening worden gebracht voor de verder te ondernemen stappen.

Wilt u kosteloos maatwerk advies voor uw WOZ bezwaar? Vul dan het onderstaande formulier in. Een van onze juristen zal TELEFONISCH contact met u opnemen.

  Naam (verplicht)

  Telefoonnummer

  E-mail (verplicht)

  Uw bericht

  De reden waarom de WOZ Jurist u gratis kan bijstaan vindt u op onze webpagina:

  Waarom is onze dienstverlening gratis?

   

   

  Accepteer cookies statistieken, marketing om deze video te bekijken.

  Wist u dat wozwaardeinfo.nl al duizenden bezwaarschriften succesvol heeft afgerond.

  Maak ook bezwaar als uw WOZ te hoog is