Vraagprijs als waardeindicator van een woning

Veel huizenbezitters houden zich tegenwoordig te krampachtig vast aan de oude vraagprijs van hun woning en verlagen de vraagprijs slechts langzaamaan, waardoor veel vraagprijzen verre van reëel meer zijn. Het is dan ook onjuist dat gemeenten en belastingsamenwerkingsverbanden op het ogenblik, bij gebrek aan gerealiseerde verkoopcijfers, er maar vanuit gaan dat de vraagprijs altijd als indicatie kan dienen voor de WOZ-waarde van een huis/woning.

Er wordt dan ook door gemeenten onterecht opgemerkt: De woning staat toch voor dat bedrag te koop dus kunnen wij de vraagprijs voor de WOZ-waarde (als indicatie) gebruiken…

Te weinig kijken gemeenten en belastingsamenwerkingsverbanden echter naar hoe lang een huis te koop staat en voor welk bedrag andere vergelijkbare huizen/woningen zijn verkocht en er maar vanuit gaan dat de vraagprijs, hoe lang deze ook al op websites als Funda en JAAP staan, altijd kunnen worden gebruikt. Vraagprijzen kunnen dan ook pas na strenge toetsing worden gebruikt namelijk door te kijken hoe lang deze huizen al te koop staan, of de vraagprijs daarop is bijgesteld, een hypotheek wel/niet belemmerd of de vraagprijs kan zakken of de staat van onderhoud na al die jaren is verslechterd en of er een recent taxatierapport is.

Een veelgestelde vraag is dan ook of de vraagprijs meedoet bij de waardebepaling van een woning. WOZ-jurist mr. A. Bakker geeft op deze vraag een antwoord.

Normaliter wordt de  WOZ-waarde gebaseerd op een gerealiseerd verkoopcijfer en niet op een vraagprijs. De praktijk kan echter anders zijn. Vraagprijzen kunnen uiteraard wel een goede indicatie van het waardeniveau van woningen. In de praktijk zijn gemeenten ook verplicht om alle vraagprijzen in hun administratie op te nemen, omdat ze wel degelijk aangeven hoe de waarde van een pand kan liggen. Echter moet er  ook rekening meer worden gehouden dat een vraagprijs niet meer relevant kan zijn. Bijvoorbeeld als een woning al meer dan drie jaar te koop staat of de vraagprijs daarop is bijgesteld, een hypotheek wel/niet belemmerd of de vraagprijs kan zakken of de staat van onderhoud na al die jaren is verslechterd en of er een recent taxatierapport is. Vooral als het huis vlak na de waardepeildatum te koop wordt gezet, is een vraagprijs wellicht een goede indicatie van wat nu de waarde van de woning is. Is de vraagprijs niet meer recent dan is die niet meer bruikbaar. Het is dan ook van belang dat de vraagprijs recent is en goed onderbouwd bijvoorbeeld door een taxatierapport. Vraag anders een gratis telefoongesprek aan bij een WOZ Juristen en laat u kosteloos bijstaan.
mr. A. Bakker – WOZ Juristen

Accepteer cookies statistics, marketing om deze video te bekijken.

Wist u dat wozwaardeinfo.nl al duizenden bezwaarschriften succesvol heeft afgerond.

Maak ook bezwaar als uw WOZ te hoog is