Referentiepanden WOZ

Referentiepanden zijn panden die op een aantal criteria vergelijkbaar zijn aan een pand waarvoor een waarde vastgesteld moet worden. Referentiepanden worden gebruikt voor het correct opstellen van een taxatieverslag en de hoogte te bepalen van de WOZ-waarde van iedere woning.

Taxatieverslag en referentiepanden

 • advertentie

  Hypotheek Advies Nederland

  Bij het opstellen van de WOZ-waarde is de gemeente verplicht een aanslag te onderbouwen. Dit zal gebeuren via een taxatieverslag die kan worden meegestuurd met uw WOZ aanslag. Mocht u deze niet hebben ontvangen kunt u deze alsnog bij uw gemeente opvragen. In het taxatieverslag worden de referentiepanden genoemd op basis waarvan de gemeente de WOZ-waarde heeft bepaald.

  Referentiepanden criteria

  Niet elk pand is geschikt om als referentiepand te dienen. Zeker als de waarde van een woning hoog is, of de woning een bepaalde uniciteit heeft zal het moeilijker zijn om referentiepanden te vinden. Om die reden zijn er een aantal criteria opgesteld waarbinnen een pand moet vallen om als referentiepand aangemerkt te worden. De door het Kadaster vastgestelde criteria zijn:

  • periode (vanaf 1993)
  • straal rondom de opgegeven woning
  • afwijkingspercentage oppervlakte woning
  • afwijkingspercentage grootte kadastraal perceel
  • aantal gewenste referentiepanden

  Daarnaast vind een onderscheid plaats in type woning. De verschillende types zijn:

  • appartement
  • tussen- of geschakelde woning
  • 2 onder 1 kap
  • vrijstaande woning
  • niet wonen (bijvoorbeeld wonen met bedrijfsruimte)
  • onbekend

  Referentiepanden zijn een niet representatieve afspiegeling

  De gebruikte referentiepanden kunnen een niet representatieve afspiegeling zijn van gelijkwaardige woningen. Hierdoor is het goed mogelijk dat de WOZ-waarde te hoog komt te liggen. De praktijk wijst uit dat het loont om met een selectie van eigen referentiepanden te komen en natuurlijk naast mogelijke andere argumenten die u kunt noemen. Het gaat er immers om dat wordt aangetoond dat de referentiepanden niet te vergelijken zijn met uw pand.

  Voorbeeld uitspraak Gerechtshof Den Haag

  De panden aan de hand waarvan de gemeente de waarde vaststelt, moeten goed vergelijkbaar zijn met de gewaardeerde woning (Bron: Uitspraak rechtbank Den Haag, zaaknummer 05/5193, zaaknummer 09/00166).

  Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde niet alleen het duurste huis te kiezen heeft als referentiewoning. De gemeente had als uitgangspunt genomen: de prijs die door de beste koper in de meest geschikte markt is geboden. Volgens het Hof was dit onterecht.  De gemeente moet voor de waardevaststelling een (gewogen) gemiddelde van de verkoopresultaten nemen (Bron: Uitspraak Hof Den Haag, zaaknummer BK-09/00828).

  Referentiepanden aan laten brengen door een WOZ Jurist

  U kunt referentiepanden opvragen bij een aantal partijen zoals het Kadaster. Ook de WOZ Jurist kan referentiepanden bij professionele databanken opvragen. De WOZ Jurist en een taxateur weten precies welke referentiepanden wel of niet in een bezwaarschrift kunnen worden genoemd en kunnen indien nodig een taxatierapport in de bezwaarprocedure brengen.  Door de WOZ Jurist in te schakelen verzekert u zich dat de juiste referentiepanden worden gekozen en dat de kans op succes dan ook aanmerkelijk wordt vergroot. Een WOZ Jurist en taxateur houden rekening met verschillen in ligging, staat van onderhoud en eventuele gedateerdheid van uw woning in vergelijking met de referentiepanden. Bovendien kan de WOZ Jurist u ook nog eens kosteloos bijstaan. Neem voor nader advies dan ook contact op met de WOZ Jurist.

   

  Komt u er niet uit: schakel dan ook een WOZ Jurist in

  Een WOZ Jurist kan u namelijk stap voor stap begeleiden bij het opstellen van een bezwaarschrift dat echt hout snijdt en alle argumenten bevat die er toe doen waardoor een bezwaarschrift wordt opgesteld dat een grote kans van slagen heeft. De praktijk leert namelijk dat wanneer consumenten zelf bezwaar maken het slagingspercentage 40 hooguit 50% bedraagt terwijl als de WOZ Jurist het bezwaarschrift opstelt het slagingspercentage meer dan 80% bedraagt. Bovendien kan een WOZ Jurist ook nog eens andere referentiepanden, dan die in het taxatieverslag van de gemeente staan vermeld, gratis voor u opzoeken zodat vaak duidelijk wordt dat de gemeente de hoogste verkoopcijfers in uw buurt en omgeving heeft gebruikt om de WOZ waarde van uw woning vast te stellen. U heeft dan ook niet zelf koopsommenoverzichten bij het Kadaster op te vragen waar u weer voor moet betalen. Meld u zich dan ook gerust aan bij een WOZ Jurist die u gratis verder kan bijstaan.

  Contact

  Vul hieronder uw naam, telefoonnummer, en e-mailadres in, en een van onze juristen zal contact met u opnemen voor een persoonlijk, kosteloos telefonisch consult. Tijdens het telefonische consult zal blijken of het zin heeft om bezwaar te maken of niet. Indien blijkt dat dit zo is, ook dan zullen er geen kosten door de jurist bij u in rekening worden gebracht voor de verder te ondernemen stappen.

  Wilt u kosteloos maatwerk advies voor uw WOZ bezwaar? Vul dan het onderstaande formulier in. Een van onze juristen zal TELEFONISCH contact met u opnemen.

   Naam (verplicht)

   Telefoonnummer

   E-mail (verplicht)

   Uw bericht

   De reden waarom de WOZ Jurist u gratis kan bijstaan vindt u op onze webpagina:

   Waarom is onze dienstverlening gratis?

    

   Accepteer cookies statistieken, marketing om deze video te bekijken.

   Wist u dat wozwaardeinfo.nl al duizenden bezwaarschriften succesvol heeft afgerond.

   Maak ook bezwaar als uw WOZ te hoog is