Huurwoningen en de WOZ-waarde

Wanneer u een huurwoning heeft kan een verlaging van de WOZ-waarde betekenen dat u minder huur hoeft te betalen. De vraag is hoe werkt dit precies. De WOZ-waarde bepaalt voor een deel het totaal aantal punten van de maximale huur van uw huurwoning.

 • advertentie

  Huurtoeslag Aanvragen

  De WOZ-waarde heeft invloed op de maximale huur van sociale huurwoningen. In de praktijk is het vooral van belang dat wanneer u een slecht onderhouden woning huurt en de huur verschilt niet of nauwelijks van dat van de buren of van een paar huizen verderop, terwijl deze huurwoning wel goed onderhouden is en de WOZ-waarde hetzelfde is, het heel goed kan dat u teveel huur betaalt.

  De huurpunten worden bepaald aan de hand van de woningonderdelen van uw woning. Punten worden gegeven voor de oppervlakte van uw zelfstandige huurwoning. Ook worden punten gegeven voor verwarmde ruimtes en de luxe van de badkamer en de keuken. Het type woning maakt tot dusver niet uit hoeveel huurpunten u krijgt.

  Als het gaat om de WOZ-waarde van een huurwoning speelt het type woning, de ligging, de gedateerdheid, gebreken zoals lekkage allemaal een rol.

  Het aantal huurpunten voor de WOZ-waarde wordt berekend door de WOZ-waarde te delen door € 10.289. De uitkomst is het eerste punten aantal.

  Het tweede puntenaantal wordt berekend door de WOZ-waarde te delen door het woonoppervlakte van bijvoorbeeld 70 m2 en daar te delen met € 160 en geeft het tweede puntenaantallen.
  De tweepunten aantallen bij elkaar opgeteld, vormen (afgerond) de huurpunten afgeleid van de WOZ-waarde.

  Kleine huurwoningen in de stad Amsterdam en Utrecht krijgen overigens extra huurpunten voor de WOZ-waarde. Wanneer het appartement in Amsterdam en Utrecht een oppervlakte hebben tot 40 m2 en zijn gebouwd in de periode 2018 tot en met 2022 geldt deze regeling. In plaats van de genoemde € 160 moet je dan delen door € 68.

  Vuistregel is dat wanneer de WOZ-waarde met € 9.474 wordt verlaagd er een huurpunt minder wordt gerekend.

  In sommige gevallen loont het dan ook een medebelanghebbende beschikking of herzieningsbeschikking op te vragen.

  Neem contact op met de WOZ Jurist op wanneer u een vraag over uw huurwoning in combinatie met de WOZ-waarde heeft.

  Contact

  Vul hieronder uw naam, telefoonnummer, en e-mailadres in, en een van onze juristen zal contact met u opnemen voor een persoonlijk, kosteloos telefonisch consult. Tijdens het telefonische consult zal blijken of het zin heeft om bezwaar te maken of niet. Indien blijkt dat dit zo is, ook dan zullen er geen kosten door de jurist bij u in rekening worden gebracht voor de verder te ondernemen stappen.

  Wilt u kosteloos maatwerk advies voor uw WOZ bezwaar? Vul dan het onderstaande formulier in. Een van onze juristen zal TELEFONISCH contact met u opnemen.

   Naam (verplicht)

   Telefoonnummer

   E-mail (verplicht)

   Uw bericht

   Heeft u verder vragen waarom de WOZ Jurist u kosteloos kan bijstaan. Kijk dan ook eens op:

   Waarom is onze dienstverlening gratis?

   Wist u dat wozwaardeinfo.nl al duizenden bezwaarschriften succesvol heeft afgerond.

   Maak ook bezwaar als uw WOZ te hoog is